Så räddar du skadat hår

Har du skadat hår? Lugn, det går att rädda! Det finns många produkter som skyddar ditt hår och dessutom finns det mycket du kan göra för att förhindra mer skada och göra att det ser friskare ut.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Så räddar du ditt skadade hår

Tecken på skadat hår

Om dina toppar lätt går av, ditt hår tovar sig, faller av och ser styvt och torrt ut har du förmodligen skadat hår.

Förbättra ditt hår – fukt och toppning

Om ett hår är skadat går det inte att reparera det. Däremot kan du skydda håret för att förhindra ytterligare skada genom att ge håret mycket fukt. Du måste också klippa topparna så fort du ser klyvna hårtoppar.

Klipp topparna minst var tredje månad. Var inte orolig för att du inte kommer få långt hår. Ibland räcker det med att bara klippa en till två centimeter för att få bort det ”värsta”.

Produkter för skadat hår

Du ska använda produkter som är specialiserade på skadat hår. Ofta står det på produkterna vad de passar för. Men läs även på innehållsdeklarationen:

Undvik för mycket salt

En del schampon innehåller alldeles för mycket salt vilket torkar ut ditt hår. Vissa schampon kan ha uppåt 20 procent salt vilket är alldeles för mycket.

Bra och skyddande produkter

Låt gärna ditt schampo och balsam innehålla skyddande och reparerande produkter så som Aloe Vera, panthenol, glycerol, silkesprotein, makademianötolja, arganolja och sheasmör.

Skydda mot solen

Blir det hår slitet under sommaren av för mycket sol och bad finns det reparerande ”After-sun-masker” som du kan ha i ditt hår efter en dag på stranden. Detta förhindrar slitskador.

Så sköter du ditt hår när det är skadat

Dessutom måste du, under den period du behandlar ditt skadade hår förhindra ytterligare skador genom att inte tvätta håret för ofta; högst två gånger i veckan. Dessutom bör du låta håret självtorka.

Om du borstar håret när det fortfarande är blött ska du använda en bredtandad kam för att reda ut håret. Schamponerat hår är väldigt känsligt och en vredkammad kam är det som sliter minst på håret.

Styla inte håret med värmebehandlingar så som locktång, plattång och hårfön. Detta sliter. Undvik också kemiska behandlingar så som blekning, färgning och permanent. Åtminstone under den perioden du låter ditt hår läka.

Behandlingar mot skadat hår

Det finns också behandlingar som är väldigt bra för skadat hår. Exempelvis brazilian blowout som är en behandling som lägger skyddade protein runt hårstråna. Behandlingen gör du hos din frisör.

En annan vårdande behandling är intensivtoning. Intensivtoning ger mer glans i håret och reparerar och stärker håret.

Dessutom finns det silikondroppar som du ha i topparna. Silikondroppar reparerar inte slitna hårtoppar men gör att håret ser bättre ut. Silikondroppar klistrar ihop topparna och gör att slitna toppar inte syns.