Gå till en ekofrisör

Farliga ämnen i hårvårdsprodukter hos en vanlig frisör har negativa effekter både på dig och miljön. – Det kändes inte bra att spola ner dessa ämnen i avloppet, säger Caroline Flinkenberg som är en av ägarna till ekosalongen Ecohair i Stockholm.

Linda Nestor, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015


ekofrisör

Caroline Flinkenberg, en av ägarna till eko-salongen Ecohair, förklarar hur kemikalier i vanliga skönhetsprodukter kan skada dig och miljön.

I en vanlig hårsalong används syntet, kemikalier och gifter i hårvårdsprodukterna. Dessa ämnen är skadliga både för dig och för miljön.

– Sätter man dessa ämnen på huden så förs de in i huden och påverkar kroppens funktioner, säger Caroline Flinkenberg som äger hårsalongen Ecohair i Stockholm.

– Använder du många skönhetsprodukter kan flera farliga ämnen adderas vilket tillslut leder till reaktioner, så som allergiska reaktioner. Många kunder som kommer till oss därför att de redan har fått allergiska reaktioner. Det är även många gravida och ammande kvinnor som besöker vår salong för att inte få in farliga kemikalier i kroppen.

Orsakar fertilitetsstörningar hos djur och människor

Flera forskningar har på senare tid kunnat visa att de djur som lever i Östersjön har fått fertilitetsstörningar på grund av de plaster som förts med genom avloppet från skönhetsprodukter.

– Dessa fertilitetsstörningar påverkar även människan. Exempelvis att vi snabbare kommer in i puberteten och att vi får svårare att få barn, säger Caroline Flinkenberg.

Hur kommer det sig att dessa farliga ämnen får finnas i våra skönhetsprodukter?

– Lagstiftningen är väldigt suddig. Det står att producenten är skyldig att ta bort ett ämne om det är skadligt. Det är dock en fri tolkning över vad som är skadligt och för vem det är skadligt. Läkemedelsverket och Naturskyddsförmedlingen är medvetna om detta och det görs mycket forskning på detta område men det är en fråga där man skyller på varandra och där ingen tar ansvar.

”Kändes inte bra”

Caroline Flinkenberg började först arbeta som vanlig frisör men insåg snabbt hur skadliga kemikalierna var, främst för miljön.

– Det kändes inte bra att spola ner dessa ämnen i avloppet. Det går emot mina principer. Därför öppnade jag tillsammans med andra en ekosalong.

Ecohair har en grön-salongcertifiering som är en dansk certifiering som ställer hårda krav på vad man får och inte får använda för produkter. Detta är ett bra riktmärke för dig som kund för att veta att salongen inte använder hälsofarliga eller miljöfarliga produkter.

– Dessutom sliter inte våra produkter på ditt hår så som exempelvis färgning med kemikalier gör. Örtfärgen som vi använder oss av är istället vårdande och stärker håret.

Finns det något negativt med ekosalonger?

– Att det finns för få riktigt bra leverantörer med bra råvaror. Det gör det svårare för oss att välja bland leverantörer och i vissa fall kan man bli begränsad på vilka färger man kan använda. Detta är såklart något som vi tror och hoppas kommer att förändras i framtiden.