Frisyrer som passar din ansiktsform

För att veta vilken frisyr som passar dig allra bäst måste du först ta reda på vilken ansiktsform du har. Detta för att veta vad din frisyr ska framhäva och vad din frisyr ska tona ner.

Linda Nestor, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015


Frisyrer som passar din ansiktsform

Lugg kan vara riktigt snyggt – men tyvärr passar det inte alla ansiktsformer

Oval ansiktsform

Om du har en oval ansiktsform så är ditt ansikte längre än vad det är brett. Samtidigt som varken hakan eller pannan är spetsig. Natalie Portman har exempelvis denna ansiktsform.

Om du har en oval ansiktsform så… grattis! Du passar i alla frisyrer.

Avlång ansiktsform

Om du har en avlång ansiktsform så är ditt ansikte längre än det är en och en halv bred. Plus att du har en smal haka. Kändisar som har denna ansiktsform är bland andra Sarah Jessica Parker och Liv Tyler.

Frisyrer som passar dig är de frisyrer som ger mycket volym på sidorna. Ha gärna page som slutar vid hakan, lugg och sidbena. Lockar eller uppklippt fungerar också väldigt bra och ger volym på sidorna.

Undvik mittbena, för långa frisyrer och frisyrer som ger volym uppe på huvudet.

Rund ansiktsform

Om du har en rund ansiktsform så är ditt ansikte nästan lika långt som det är brett. Dessutom är dragen mjuka. Kändisar som har denna ansiktsform är bland andra Lindsay Lohan, Kirsten Dunst, Christina Ricci och Cameron Diaz.

Frisyrer som passar dig är frisyrer som förlänger ditt ansikte. Detta gör frisyrer som har volym uppe på huvudet och inte på sidorna.

Exempelvis rakt långt hår, snedbena och/eller där håret upptill är tuperat. Har du uppsatt kan du med fördel låta det se slarvigt ut och låta slingor hänga löst.

Undvik lugg och frisyrer som ger volym på sidorna. Exempelvis page och lockar i kindhöjd.

Rektangulär ansiktsform

Om du har en rektangulär ansiktsform så är ditt ansikte längre än en och en halv brett. Dessutom är din haka nästan lika bred som din panna vilket gör att ditt ansikte får en rektangulär form. Jessica Simpson har en rektangulär ansiktsform.

Din frisyr borde då få ditt ansikte att se kortare och rundare ut. Frisyrer som gör detta är frisyrer med mycket volym på sidorna. Exempelvis lockigt hår.

Undvik rakt platt hår.

Fyrkantigt ansikte

Om ditt ansikte är nästan lika långt som det är brett samtidigt som ditt ansikte har ett kantigt utseende har du en fyrkantig ansiktsform. Kändisar som har denna ansiktsform är bland andra Angelina Jolie och Demi Moore.

Du ska ha frisyrer som mjuknar upp din ansiktsform. Detta gör medellånga frisyrer med mjuka lockar, etapper och snedlugg. Om du har uppsatt hår kan hängande slingor ge mjukare intryck.

Undvik rakt hår, rak hel-lugg, kort page och för tjockt hår.

Päronformad ansiktsform

Om du har en päronformad ansiktsform så har du en smal panna och en bredare käke tillsammans med en rund haka. Kändisar som har denna ansiktsform är bland andra Kelly Osbourne.

Frisyrer som passar dig är frisyrer som är tighta vid nacken och öronen. Samt de som ger volym vid pannan. Exempelvis kort hår eller en bred lugg. Om du har långt hår ska det inte vara för långt. Undvik frisyrer som slutar vid käkbenet.

Triangulär ansiktsform

Om du har en smal panna och en bredare käke tillsammans med en kantig haka har du en triangulär ansiktsform. Kändisar som har denna form är bland andra Minnie Driver.

Din frisyr ska helst dölja öronen, och ha en lång snedlugg. Klipp gärna ditt hår i lager. Undvik volym på sidorna.

Hjärtformad ansiktsform

Om din panna är lika bred eller bredare än käken samtidigt som din haka är smal har du en hjärtformad ansiktsform. Kändisar som har denna ansiktsform är bland andra Reese Witherspoon och Jennifer Love Hewitt.

Frisyrer som passar dig är frisyrer som är platta upptill men som ger volym nere vid hakan och axlarna för att balansera upp den smala hakan. Frisyrer som är klippta i olika lager är bra och ger volym. Även lockar ger bra volym. Sidbena är att föredra.

Diamant ansiktsform

Om du har en smal panna och smal haka samtidigt som dina kindben är breda har du en diamant-ansiktsform. Nicole Kidman har exempelvis ett diamantformat ansikte.

Frisyrer som passar dig är frisyrer som ger volym vid pannan och hakan. Snedlugg och page är exempelvis idealiskt för dig. Undvik korta frisyrer utan lugg.