Frisörer: Så ska du sköta ditt hår

Du måste sköta om ditt hår på olika sätt beroende på vilken hårtyp du har. Tunt skandinaviskt hår behöver exempelvis en helt annan skötsel än fett hår.

Dudi Warsito, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

frisörerNormalt hår

Normalt hår är ett välmående hår. Det är glansigt, men inte fett. Hårbotten är varken torr, fet eller känslig.

Behandling: Du bör sköta ditt hår på så sätt att ditt hår håller sig i den form det är idag:

Tvätta håret högst två gånger i veckan, använda inpackning en gång i veckan och försök att inte slita på håret med olika former av behandlingar. Låt ditt hår hellre självtorka än att föna det och klipp topparna var tredje månad.

Torrt hår/behandlat/skadat hår

Torrt hår är skörare och ser inte lika friskt ut som återfuktat hår. Det har ofta kluvna hårtoppar och en förlorad elasticitet. Att ditt hår har blivit torrt beror ofta på att det utsatts för behandlingar, men kan också bero på att du schamponerar det för ofta. Sommaren kan också torka ut håret i och med salt, sol och klor.

Behandling: För att behandla torrt hår måste du återfukta det. Exempelvis kan du använda hårinpackning minst en gång i veckan. Det finns även många huskurer mot torrt hår; så som att göra inpackningar med olivolja eller med mosad avokado.

En behandling som sägs ge torrt och slitet hår liv igen är en hårbehandling med keratin som kallas för brazilian blowout.

Färgat hår

Om ditt hår är färgat kan din färg lätt mattas ut.

Behandling: Har du färgat hår ska du använda schampo och balsam för just färgat hår. Dessa produkter är färgbevarande då de inte sköljer bort pigment. Det finns även schampo och balsam som innehåller färgpigment och som förstärker och fördjupar din hårfärg.

Tunt och fint hår

Tunt och fint hår är typiskt skandinaviskt hår: Tunna hårstrån som blir flygigt och ser platt ut.

Behandling: Du ska använda produkter som ger ditt hår volym. Om du har kort hår skulle du helt kunna undvika att använda balsam vilket tynger ner håret och istället använda en balsamspray. Om du har långt hår behöver du dock använda balsam.

Du kan också använda ett volymschampo för att få ett extra lyft. Ett sådant schampo tynger inte ner ditt hår. Använd också gärna andra volymgivande produkter.

Fett hår

Om du har en överproduktion av talg i hårbotten blir ditt hår väldigt lätt fett. Håret kan då bli platt och se livlöst ut. Ofta beror överproduktion av talg på att du tvättar håret för ofta, hormonella förändringar eller att du använder produkter med silikon i.

Behandling: Försök att inte tvätta håret så ofta, detta gör bara att fettproduktionen ökar i hårbotten. Det räcker med att tvätta håret två gånger i veckan. Om du tränar ofta eller bara känner att ditt hår är väldigt fett kan du använda ett torrschampo som gör att håret känns och ser ut att vara mindre fett. Du kan också skölja ditt hår i vatten, utan att schamponera det.

När du väl schamponerar ditt hår så ska du använda ett schampo som är till för fett hår. Dessutom är det viktigt att ditt schampo inte innehåller silikon. Silikon är en vanlig ingrediens i billiga produkter. På innehållsförpackningen brukar silikonprodukter sluta på antingen –xane eller -cone.

Mjäll

Mjäll är lösa hudflagnor i hårbotten som faller av. Att du får mjäll beror på en ökad talproduktion i hårbotten. Därför börjar ofta besvären i puberteten. Mjäll kan också bero på att du är trött, stressad eller sjuk.

Behandling: Det finns medicinska mjällschampon som behandlar mjäll. Om detta inte fungerar tillräckligt bra kan du vända dig till din läkare för att få andra läkemedel utskrivna som komplement till mjällschampo-behandlingen.